Apie Ispaniją – Sangriją ir Malagą

pagal | spalio 1, 2021

Vietiniame bare būtinai reikia paragauti sangrijos

Sangrija suteikia didelę laisvę kiekvienam barmenui.

Sangrija (isp. sangria) yra vakarėlių kokteilis. Ir tiesiai kalbant, šis gėrimas gaminamas iš labai praktiškų sumetimų – skanus, pigus ir gana stiprus. Ispanas jums net pasakytų, kad nėra jokio sangrijos recepto, tiesiog reikia vyno, gaiviųjų gėrimų ir vaisių, kuriuos belieka supilti į bendrą indą. Viskas.


Ką kitą pasakytų turistų pamėgto restoranėlio savininkas. Jis žino, kad devyni iš dešimt klientų, užsisakiusių sangrijos, yra turistai. Jų smalsumui patenkinti prikuriama daugybė sangrijos rūšių, suprantama, už atitinkamą kainą.

Ispanijoje visada ir visur šviečia saulė

Yra anekdotas, kaip ponas X atvažiavo į Ispaniją su akiniais nuo saulės, o grįžo su skėčiu nuo lietaus. Kad ir kokia karšta ir aistringa yra Ispanija, tai ne tropikų šalis. Rudenį ir žiemą vakarinėje šalies dalyje gali nuolat lyti, o centriniuose ir rytiniuose rajonuose atšalti iki +5°C. Jeigu tokia temperatūra gąsdina, palaukite bent pavasario, arba pasižvalgykite kelionės į Turkiją.

Malaga – vienas iš įspūdingiausių miestų

Malaga yra daugumos turistų žemėlapiuose dėl vienos paprastos priežasties – ten yra didelis oro uostas. Be abejonės, kaip ispaniškas miestas, Malaga turi ką pasiūlyti – flamenko, bulių kovas ir kitas atrakcijas. Tačiau šias pramogas siūlo ir Sevilija, Granada ar Madridas.

Vis dėlto Malagoje rengiamas labai įspūdingas renginys – klasikinės muzikos festivalis anglišku pavadinimu „Musical Summer“. Jį verta aplankyti, jei keliaujate prošal liepos pabaigoje. Priešingu atveju, pasinaudokite kitu Malagos privalumu – gerai organizuotu viešuoju tarpmiestiniu transportu ir keliaukite aplankyti kur kas įspūdingesnių miestų.

Vaizdinga Malagos pakrantė.
Vaizdinga Malagos pakrantė.

Ispaniškas maistas yra aštrus

Tiesa ta, kad ispanų ir portugalų dėka aštrioji paprika tikrai išplito po visą Europą, nukeliavo į Afriką, Aziją ir Indiją. Atrodo keistokai, tačiau patys ispanai savo virtuvėje aštriajai paprikai skiria tik menką vaidmenį – ji vartojama labai saikingai. Jeigu Ispanijoje pamatysite valgytoją, gaudantį orą arba mosikuojantį delnais ir vėsinantį įkaitusią burną, veikiausiai tai bus ne vietinis. Juokaujama, kad jeigu ispanų virtuvėje ir yra keli labai aštrūs patiekalai, tai juos valgo turistai. Pipirų aštrumas matuojamas naudojant Skovilio skalę.

Tapas yra patiekalas

Viskas priklauso nuo pateikimo, nes tapas (isp. tapas) yra maisto valgymo būdas. Kitaip tariant, tapas gali būti bet kas – nuo alyvuogės iki paelijos. Patiekite ką tik norite mažais kąsneliais, mažoje lėkštelėje šalia gėrimo taurės ir turėsite tapą. Ispaniškuose restoranuose užsisakius gėrimą, tapai dažniausiai pateikiamai nemokamai. Svajojantys išragauti daug ir skirtingų tapų, turi du pasirinkimus. Pirmasis: kuriame nors bare užsisakykite daug užkandžių lėkščių. Antrasis, mūsų rekomenduojamas ir kur kas įprastesnis Ispanijoje: išbandykite tapear tradiciją – paragaukite daug įvairių tapų keliaudami per skirtingus barus.

Ispanijoje būtina palikti arbatpinigių 

Iškart sakome – ne. Visai tikėtina, kad toks gandas paplito per turistų knygeles arba internetinius puslapius. Arbatpinigių ispanai nesitiki, ypač, kai užsukate kukliai pavalgyti. Patys ispanai padavėjui tiesiog paliks gražą, jeigu prabangiai papietavo už apvalią sumą ir liko patenkinti savo maistu. Tačiau jie vargiai rausis kišenėje ieškodami papildomų monetų arbatpinigiams.

Tačiau tikrai neatkalbinėsime palikti arbatos, ypač jeigu jūsų poilsinės kelionės akimirkos to vertos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *